Saltar a continguts

Institut Privat d'Estudis Món Juïc

Navegació

Menú principal

Activitats 2012

ACTIVITATS 2012

XARXA DE CALLS

Gener:

-          Reunió  al Palau de la Virreina amb Josep Lluís Alay per parlar de la implicació de l’Ajuntament de Barcelona en el projecte Xarxa de Calls. Oferiment d’un espai a Motjuïc per instal·lar-hi la seu de l’Institut Món Juïc.

-          Inici de la recerca “Transcripció, edició i estudi dels documents relatius als calls de Tàrrega i Verdú conservats a l’Arxiu parroquial de Verdú (1295-1492)” (Transcription, edition and study of the documents related to the Catalan Jewries of Tàrrega and Verdú preserved at the parochial Archive of Verdú (1295-1492). Projecte de tres anys finançat per la Rothschild Foundation Europe atorgat a l’Institut d’Estudis Món Juïc. Investigador: Josep Xavier Muntané.

Juny:

-          Reunió amb Glòria Renom, diputada de CiU, per planificar la presentació  per segona vegada de la proposta de resolució de suport a la creació de la  Xarxa de Calls al Parlament de Catalunya.

DIFUSIÓ DE LA RECERCA

Gener:

-          Lliurament a Joan Roca, director del MUHBA, de l’informe sobre la placa del c/ Marlet.

-          Presentació de la de la ponència  From Jews to conversos in the late medieval Crown of Aragon: The case-study of the physician Francesc de Pedralbes, at British Association for Jewish Studies Conference, "The Jews and the Sciences", held at the University College London. A càrrec de Clara Jáuregui.

Febrer:

-          Reunió al MUHBA amb Joan Roca, Carme Garcia Soler, directora de projectes, Tessa Calders i Esperança Valls. Entre altres coses l’Institut proposa la persona per treballar a l’Espai Call, atès que Victòria Mora s’ha jubilat, la qual cosa és competència de Josep Lluís Alay i Jaume Ciurana. Expliquem la nostra opinió de com ha de ser el nou espai Call.

Març:

-          Reunió al Palau de la Virreina amb Josep Lluís Alay per planificar la col·laboració de l’Institut amb el MUHBA. Lliurament d’un exemplar del llibre de Cristina Sant Just sobre el Monestir de Pedralbes –editat per l’Institut Món Juïc– perquè s’han de fer obres al dit monestir i aquesta recerca és d’especial interès per l’Institut de Cultura.

-          Reunió al MUHBA amb Joan Roca, el director de recerca i de patrimoni, la directora de projectes i Núria Miró, que  ha de coordinar el projecte presentat per Tessa Calders i Esperança Valls. Expliquem detalladament com plantejaríem el nou Espai Call. Un concepte totalment diferent a l’anterior. L’objectiu de l’Institut és reformar del tot el dit espai i aconseguir que el visitant copsi de manera diàfana quina va ser la importància del judaisme català a la Barcelona medieval. Es proposa emprar pantàlles tàctils interactives.

-          Transferència del coneixement mèdic. Diferències entre jueus i cristians: el cas de Mossé Falcó, at 1st ARDIT International Congress of Predoctoral Medievalists “Spaces of knowledge: an interdisciplinary approach to medieval thought” held at University of Barcelona, the Catalan Philosophy Society (IEC) and the Milà and Fontanals Institution (CSIC).  A càrrec de Clara Jáuregui.

Maig:

-          Presentació a Joan Roca i al seu equip del  projecte de remodelació de l’espai Call amb els plànols i les explicacions pertinents.

-          Conferència sobre Bar Khiià a càrrec del matemàtic Recasens dins la Jornada sobre ciència jueva medieval organitzada pel MUHBA arran de la iniciativa de l’Institut Món Juïc.

-          “El clima cultural al call barceloní dels segles XI a XII”. Per a les conferències de l’exposició La mirada matemàtica, les arts i el patrimoni. Museu d’Història de la Ciutat de Barcelona. A càrrec d’Esperança Valls.

Juny:

-          Presentació a l’Espai Call del llibre de Josep Muntané Qüestions de Vida de Moixé Natan de Tàrrega.

-          Pòster: “Medieval Hebrew manuscripts in the Historical Archive of Girona”, per a The First International Conference of Judaica Collection Curators: Curating and Cultivating Exchange,  Jewish National Library, E.J. Safra Campus, Givat Ram, Jerusalem. A càrrec d’Esperança Valls.

-          Conferència: “El judaisme medieval a Catalunya per mitjà dels seus vestigis”, a Història de les religions, Màster de la Universitat de Barcelona. A càrrec d’Esperança Valls.

Juliol:

-          Reunió al Palau de la Virreina amb Josep Lluís Alay, Tessa Calders i Eulàlia Vernet que és la persona que s’ha acordat que treballarà a l’Espai Call, en substitució de Victòria Mora.

-          Sessió de treball al MUHBA amb Joan Roca, Eulàlia Vernet i Tessa Calders per planificar les diverses activitats que es duran a terme.

-          Ponència:“The Hebrew Fragments of Arxiu Històric de Girona: a hidden treasure-trove inside the notarial bookbindings” per a International Medieval Congress 2012, University of Leeds. A càrrec d’Esperança Valls.

Agost:

-          Reunió a l’Espai Call amb  Joan Roca, Eulàlia Vernet, Jaume Ciurana, Josep Lluís Alay i Tessa Calders. In situ proposem la necessitat de donar per conclosa l’exposició de Xelomó ben Adret, començar la remodelació de l’espai i fer les explicacions dels diversos panells només en català, hebreu i anglès.          

Setembre:

-          Presentació del projecte i justificació de l’estudi i traducció del Sefer ha-Terumot de Samuel ha-Sardí a Joan Roca.

Octubre:

-          Reunió al MUHBA amb Joan Roca i el seu equip, Victòria Mora, Eulàlia Vernet, Esperança Valls i Tessa Calders. Entre d’altres qüestions s’acorda organitzar junts (Institut i Museu) el V Congrés per a l’estudi dels Jueus en Territoris de Parla Catalana.

-Comunicació: Conversos barcelonins al tombant del segle XV: el cas del metge Francesc de Pedralbes, at 1es Jornades ARDIT de Networking en Recerca Interdisciplinària, held at the Catalan Philosophy Society (IEC). A càrrec de Clara Jáuregui.

Novembre:

-          Ponència : «Où cessent les mots: juifs de Catalogne ? Une révision du terme ‘sefardi’ appliqué aux juifs de Catalogne». Congrés Religious and Ethnic Identities in the Process of Expulsion and Diaspora Formation from Antiquity to the Seventeenth Century. A càrrec de Josep Xavier Muntané

-          Cita al Palau de la Virreina amb Josep Lluís Alay. Tessa Calders i Esperança Valls,  que ens comunica que les obres per a la seu de l’institut a Montjuïc s’enllestiran el 31 de desembre.

Desembre:

-          Dia 4: Reunió al MUHBA  amb Joan Roca, el seu equip, Eulàlia Vernet, Esperança Valls i Tessa Calders per preparar una jornada dedicada al paper dels jueus en el comerç mediterrani.

-          Dia 10: Reunió al MUHBA amb Joan Roca, Eulàlia Vernet, M.J. Estanyol i Tessa Calders per ultimar els detalls de la jornada dedicada al paper dels jueus en el comerç mediterrani.

-          Dia 14: Jornada al MUHBA, El paper dels jueus en el comerç de la mediterrània. Presentació de Yom Tov Assis i moderació de la taula rodona amb la partcipació d’Anna Rich, S.P. Bensch i Yom Tov Assis a càrrec de Tessa Calders.

“Els jueus a Catalunya a través dels seus vestigis”, Aula d'Extensió Universitària per a la Gent Gran de Barberà del Vallès. A càrrecd’Esperança Valls.

ÚS DEL CATALÀ PER DIFONDRE LA RECERCA

Juny:

-          Petició per escrit a Antoni Castellà per renovar la subvenció del premi Cum Laude.

Juliol:

-          Trobada a Vic amb Antoni Castellà (en el marc de la cloenda del curs universitari de la Xarxa Vives), que es compromet a atorgar els 6.000€ en metàl·lic pel guanyador del premi Cum Laude.

Desembre:

Signatura del conveni amb la Generalitat de Catalunya per tal que es pugui fer efectiu el premi en metàl·lic destinat al guanyador del Cum Laude.

 

 

 

DI

 

 

 

 

0 resultats trobats