Saltar a continguts

Institut Privat d'Estudis Món Juïc

Navegació

Menú principal

Col·lecció Cum Laude

Logotip Cum Laude Ampliar imatge

En crear l'Institut Món Juïc preteníem dotar-nos dels mecanismes necessaris per aconseguir una recerca de qualitat dins l'àmbit del judaisme català. Des del moment que es feu efectiva aquesta associació, no hem parat de treballar: hem engrescat estudiosos d'universitats d'arreu, hem aconseguit col·laboracions de diferents centres, institucions i entitats, i ja es comença a fer tangible el fruit de la nostra feina.
És per això que pensem que ha arribat el moment de dedicar una part dels nostres esforços a assolir un dels altres objectius que ens vam proposar. Es tracta de recolzar els investigadors universitaris de l'àrea d'humanitats, que compromesos amb la nostra llengua, redacten les seves tesis doctorals en català. Hem de ser capaços de demostrar que la nostra llengua, quan el contingut que revela és de qualitat, travessa fronteres com qualsevol altra, i que les primícies, les troballes i els resultats de la recerca dels nostres investigadors s'han de fer públics en català per tal d'assegurar-ne el prestigi.

La col·lecció Cum Laude vol ser un incentiu per a tots aquells joves que es dediquen a la recerca doctoral de més alt nivell i ho fan sense renunciar al català. En reconeixement a la tasca d'aquests investigadors, que han de ser el futur de les humanitats a casa nostra, cada any triarem la millor tesi d'entre totes les que s'hagin llegit a les universitats catalanes en l'àmbit de les lletres, i la publicarem en una edició conjunta de l'Institut Món Juïc i la universitat en el marc de la qual s'hagi fet la recerca. Col·laboren en aquesta empresa l'Institut Joan Lluís Vives i la Secretaria de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya.

Amb aquesta col·lecció també obrim la primera edició dels Premis Cum Laude, amb els que volem recompensar econòmicament els autors de les tesis publicades.

Mariona Vernet i Pons Veure galeria Ampliar imatge

Mariona Vernet i Pons nasqué a Barcelona l'any 1978. A la Universitat de Barcelona es llicencià en Filologia Clàssica (2001) i Filologia Hebrea i Aramea (2004), amb premi extraordinari de final de carrera. Gràcies a una beca de doctorat concedida per la Generalitat de Catalunya i el Deutscher akademischer Austauchdienst pogué dur a terme els estudis de doctorat en Lingüística Indoeuropea a la Universitat de Barcelona, sota la direcció del professor Dr. Ignasi Xavier Adiego, i a la Freie Universität de Berlín, durant dues estades d'investigació, sota la direcció del professor Dr. Michael Meier-Brügger. El 14 de desembre de 2007 obtingué el títol de Doctor Europeu al Departament de Filologia Llatina (secció de Lingüística Indoeuropea) de la Universitat de Barcelona (excel·lent cum laude), amb la tesi titulada La segona conjugació verbal llatina: estudi etimològic i comparatiu sobre l'origen protoindoeuropeu de la formació dels seus temes verbals, que presentem a continuació.

La presentació de la publicació de la seva tesi dins de la Col·lecció Cum Laude es va portar a terme el 30 de setembre de 2008 a la Sala Pere i Joan Coromines de l'Institut d'Estudis Catalans. Presidiren l'acte la Dra. Montserrat Jofresa (presidenta de la Societat Catalana d'Estudis Clàssics, filial de l'IEC), el Dr. Bernat Joan (Secretari de Política Lingüísitica de la Generalitat de Catalunya), el Dr. Jordi Matas (Vicerector de Política Lingüísitca de la Universitat de Barcelona) i el Dr. Ignasi Adiego (Director de la tesi i professor de Filologia Llatina de la UB). Va cloure l'acte la Dra. Tessa Calders, presidenta de l'Institut Món Juïc lliurà el premi Cum Laude a la Dra. Mariona Vernet.

Fotografia Sergi Grau Veure galeria Ampliar imatge

Sergi Grau, doctor en Filologia Clàssica per la Universitat de Barcelona és el guanyador de la segona edició del Premi «Cum Laude» convocat per l'Institut Món Juïc, amb la col·laboració de la Xarxa Vives. Amb la tesi «La imatge del filòsof i de l'activitat filosòfica a la Grècia antiga. Anàlisi dels tòpics biogràfics presents a les vides i doctrines dels filòsofs més il·lustres de Diògenes Laerci». La tesi, dirigida pel doctor Jaume Pórtulas, va obtenir la màxima qualificació -Cum Laude- per part del tribunal el passat 29 de juliol de 2009 i ha obtingut un premi en metàl·lic de 6.000 euros, a més de la publicació de l'obra premiada, que serà presentada el proper 30 d'octubre. Eulàlia Vernet i Pons, doctora en Filologia Semítica de la Universitat de Barcelona ha resultat la finalista amb la tesi «Formació i estructura de les arrels verbals en semític», treball que el jurat, format per doctors d'universitats de la Xarxa Vives, ha valorat molt positivament.

Mitjançant el Premi «Cum Laude», l'Institut Món Juïc vol «demostrar que la nostra llengua, quan el contingut que revela és de qualitat, travessa fronteres i que les primícies, les troballes i els resultats de la recerca dels nostres investigadors s'han de fer públics en català, per tal d'assegurar-ne el prestigi. La convocatòria compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya, a través del Departament d'Innovació, Universitats i Empresa i de la Secretaria de Política Lingüística del Departament de la Vicepresidència.

Sergi Grau (Lleida, 1975) es va doctorar en Filologia Clàssica a la UB, amb la qüalificació d'Excel·lent summa cum laude i la menció de «Doctor europeu». Actualmet és professor de llengües clàssiques i coordinador de batxillerat al Col·legi Sant Miquel de Barcelona, feina que combina amb la investigació com a membre del projecte «Los contextos del drama ático: de la inserción en la polis a la teorización filosófica» de la UB. Ha participat en diversos congressos nacionals i internacionals i ha impartit conferències en diverses universitats. També ha publicat articles en revistes com ara ítaca. Quaderns catalans de cultura clàssica 18, 2002; Noua Tellus. Anuario del centro de studios clásicos 26, 2008 i Lexis. Poetica, retorica e comunicazione nella tradiziones classica 27, 2009, en premsa. S'ha dedicat igualment a la traducció de clàssics grecs al català i actualment està a punt de publicar l'obra Antologia obituària dels filòsofs de la Grècia Antiga, de l'editorial Adesiara i prepara l'edició, amb text crític revisat, traducció i introducció de notes de Diògenes Laerci, Vides i doctrines dels filòsofs més il·lustres, per a la col·lecció de clàssics de la Fundació Berna Metge.

Cristina Sanjust i Latorre Ampliar imatge

Cristina Sanjust, doctora en història de l'art per la UAB amb menció de "Doctor europeu", és la guanyadora de la tercera edició del premi "Cum laude" convocat per l'Institut Món Juïc, amb la col·laboració de la Xarxa Vives. La seva tesi "L'obra del Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes des de la seva fundació fins al segle XVI. Un monestir reial per a l'ordre de les clarisses a Catalunya" ha obtingut el reconeixement del jurat de la convocatòria.

La tesi guanyadora, dirigida per Anna Muntada, professora del Departament d'Art i Musicologia de la UAB, va obtenir la màxima qualificació -cum laude- per part del tribunal quan va ser llegida, el 31 de març de 2009, així com la menció de "Doctor europeu".

Cristina Sanjust i Latorre (Barcelona, 1978) actualment és professora del Departament d'Art i Musicologia de la UAB i de la Fundació UAB Study Abroad. Forma part del projecte de recerca "Topografía de la espiritualidad femenina en Cataluña y los reinos peninsulares de la Edad Media", projecte internacional finançat en part pel govern espanyol; ha estat consultora externa de la Fundação para a Ciência e a Tecnologia de Portugal i membre del grup de recerca "Lignacat". Ha treballat en un projecte de recerca de la Fundació Paul Getty a Los Angeles (EUA) i és conferenciant de l'Associació Smithsonian.

Imatge de complement Ampliar imatge

Carles Múrcia Sànchez va néixer a Sabadell (Vallès Occidental) l'any 1976. A la Universitat de Barcelona es llicencià en filologia clàssica l'any 2000 amb premi extraordinari de fi de carrera. Va ampliar la seva formació en lingüística amaziga i afroasiàtica a l'INALCO de París (2004) i a l'Institut d'Africanística de la Universitat de Colònia (2005). Sota la direcció del Dr. Ignasi-Xavier Adiego va realitzar la tesi doctoral "La llengua amaziga a l'antiguitat a partir de les fonts gregues i llatines", que li valgué la menció de doctor europeu l'any 2010. Des del 2007 col·labora amb Linguamón-Casa de les Llengües en l'elaboració de mapes interactius amb la distribució geogràfica de centenars de llengües del món. Imparteix docència en diverses àrees dels estudis amazics (lingüística, història i cultura, traducció, formació de professors) regularment a la Universitat de Barcelona des l'any 2005 i puntualment a la Universitat de Colònia (2005). És membre de l'Institut d'Estudis del Pròxim Orient Antic des de l'any 2010. Actualment, combina la docència de l'amazic amb la de la lingüística indoeuropea a la mateixa UB, vinculat al departament de filologia llatina, i prepara, conjuntament amb en Salem Zenia, un diccionari amazic-català / català-amazic a l'empara de l'Observatori Linguamón de la Llengua Amaziga.

El Paranimf de la Universitat de Barcelona va acollir el 19 de desembre de 2011 l?acte de lliurament de la quarta edició del premi «Cum Laude». Presidida pel rector de la Universitat de Barcelona (UB), Dídac Ramírez, en representació de la Xarxa Vives, la cerimònia va comptar amb la presència del secretari d?Universitats i Recerca de la Generalitat de Catalunya, Antoni Castellà, i de la directora general de Política Lingüística de la Generalitat, Yvonne Griley. També hi han participà Tessa Calders, presidenta de l'Institut Món Juïc, Ignasi-Xavier Adiego, vicedegà de la Facultat de Filologia de la UB i director de la tesi guanyadora i Ignasi Casadesús, secretari executiu de la Xarxa Vives

Raül Garrigasait Ampliar imatge

Raül Garrigasait Colomés, de la Universitat de Barcelona, ha estat guardonat per la tesi L’hàbit de la dificultat. Wilhelm von Humboldt i Carles Riba davant l’Agamèmnon d’Èsquil.
Raül Garrigasait (Solsona, 1979) és llicenciat en Filologia Clàssica amb premi extraordinari de llicenciatura (2002). El 2013, es va doctorar a la UB amb la qualificació excel·lent cum laude. També va fer un postgrau de traducció literària a la Universitat de Gal·les-Swansea (2008), on va ser lector de català entre el 2004 i el 2006. Així mateix, ha fet estades d’estudis a la Universitat Albert Ludwigs de Friburg i a la Universitat Nacional Capodístrias d’Atenes.
Des de l’octubre del 2008, és director editorial de l’Editorial Alpha - Fundació Bernat Metge i responsable de la col·lecció Bernat Metge d’autors grecs i llatins. És autor del llibre d’assaig Els gos cosmopolita i dos espècimens més. Històries i assajos (Acontravent, 2012) i del poemari La tendra mà de cada arrel, Premi Octavio Paz de Poesia 2004 (Viena Edicions, 2005). Ha publicat traduccions del grec antic (Cartes, de Plató), del grec modern (Alèxandros Papadiamandis, Stratis Myrivilis i Nikos Karuzos), de l’alemany (Johann W. Goethe, Rainer M. Rilke, Joseph Roth, Peter Sloterdijk, Rüdiger Safranski) i de l’anglès (Zygmunt Bauman).
El Paranimf de l’Edifici Històric de la UB va acollir el dimarts, 20 de gener de 2015, l’acte de lliurament de la cinquena edició del Premi Cum Laude, que convoca a l’Institut d’Estudis Món Juïc amb el suport de la Generalitat de Catalunya i la col·laboració de la Xarxa Vives d’Universitats.
En l’acte de lliurament hi van intervenir el rector de la UB, Dídac Ramírez; el vicepresident primer de la Xarxa Vives d’Universitats, Joan Viñas; la directora general de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya, Ester Franquesa, i la presidenta de l’Institut Món Juïc, Tessa Calders, a més del director de la tesi guanyadora, Ernest Marcos, professor del Departament de Filologia Grega de la UB.

Anna Pineda Imatge Ampliar imatge

Anna Pineda i Cirera nasqué a Barcelona l’any 1987. Es llicencià en Filologia Catalana (2009) a la Universitat de Barcelona i va rebre el Premi Extraordinari de Llicenciatura, atorgat per la mateixa universitat, així com el primer premi en els Premios Nacionales a l’Excelencia en el Rendimiento Académico (d’un dels grups d’Humanitats), atorgat pel Ministeri de Educació del Govern d’Espanya. Combinà la docència a la Universitat Ramon Llull amb el Màster Interuniversitari en Estudis Avançats i Aplicats en Llengua i Literatura Catalanes, a la Universitat de Barcelona i l’Autònoma de Barcelona. Amb una beca predoctoral del programa de Formació de Professorat Universitari del Ministeri d’Educació, va iniciar els estudis de doctorat en Ciència Cognitiva i Llenguatge a la Universitat Autònoma de Barcelona, sota la direcció de la Dra. Gemma Rigau. En aquesta etapa predoctoral, a més de prosseguir la seva tasca docent a la Facultat de Filosofia i Lletres, la de Traducció i Interpretació, i la de Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona, va difondre els resultats de la seva investigació en diversos congressos i publicacions internacionals, i va dur a terme estades de recerca a la Universitat de Lovaina (Bèlgica) i al centre de recerca sobre la llengua basca IKER-CNRS (França). El 27 de juny de 2014 obtingué el títol de Doctora Internacional al Departament de Filologia Catalana de la Universitat Autònoma de Barcelona en Ciència Cognitiva i Llenguatge a la Universitat Autònoma de Barcelona (excel·lent cum laude), amb una tesi sobre variació sintàctica titulada Les fronteres de la (in)transitivitat. Estudi dels aplicatius en llengües romàniques i basc, que presentem a continuació. Actualment és investigadora postdoctoral al centre IKER-CNRS, on fa recerca sobre variació sintàctica en llengües romàniques i basc, gràcies al programa Beatriu de Pinós de la Generalitat de Catalunya.