Saltar a continguts

Institut Privat d'Estudis Món Juïc

Navegació

Menú principal

Guardó Eduard Feliu

Cercador

Esbós Guardó Feliu

Dins del marc dels congressos trianuals, volem reconèixer el mèrit de les persones que han dedicat la seva vida a estudiar i potenciar la singularitat del judaisme català. En el congrés de l'any 2007 vam retre homenatge al professor i catedràtic de la Universitat de Barcelona Josep Ribera i Florit. A partir del congrés de l'any 2010, després de la mort d'un dels més eminents hebraistes i impulsors d'aquests estudis, el Dr. Eduard Feliu, hem volgut perpetuar la seva memòria mitjançant un guardó que porti el seu nom i que edició rere edició volem lliurar a les persones, estudiosos o institucions, que des del rigor han treballat, han entès i han fet conèixer la identitat del judaisme català.

Guardó Eduard Feliu Ampliar imatge

Per realitzar el present guardó hem elaborat diversos projectes, i ens hem decantat finalment pel disseny que, al nostre entendre, expressa amb més fidelitat tot el que aquesta distinció vol representar.
El guardó pren forma i agafa com a idea inicial la frase abreujada Que la seva llum cremi per sempre, esculpida en una llosa del carrer Marlet de Barcelona. Les tres consonants hebrees que constitueixen l'abreviació es materialitzen en alt relleu i es complementen i reforcen amb la presència de la lletra dalet. Aquesta consonant apareix invertida de manera simètrica perquè visualment no sigui tan evident, i a més ens permet jugar amb el seu valor numèric, que correspon al nombre d'edicions de congressos realitzats. Al mateix temps, la forma que té suggereix una mena de cortina recollida que ens deixa veure, com si es tractés d'una finestra, una nit estrellada, amb la qual cosa la peça adquireix un aspecte evocador.
Els seus materials nobles, or de primera llei (18 quirats) i un diamant talla brillant, volen conferir la màxima distinció i solemnitat al guardó i també a les persones que se'l fan mereixedor.
Els procediments duts a terme per materialitzar aquesta joia s'inicien amb l'esculpit sobre guix i en negatiu de la idea escollida, per imprimir-ne seguidament un model en cera. Aquesta cera, per mitjà del procediment de la cera perduda, es transforma en metall. Aleshores el joier s'encarrega de realitzar l'embatat i el folrat; el gravador les inscripcions a mà i amb burí; l'esmaltador posa els esmalts al foc per tal d'aconseguir el to de color desitjat; i l'encastador hi posa el brillant.
Així doncs, el guardó és la culminació i el resultat d'una sèrie de treballs minuciosos fets per especialistes artesans vinculats a un dels oficis més estretament relacionat amb els jueus; la joieria.

Joan Aviñó i Moner

Acte Palau de la Generalitat - Vicepresident Carod Rovira Ampliar imatge

Simon Schwarzfuchs - Professor emèrit de la Universitat de Bar I·lan

Gérard Nahon- Directeur d'Études à l'École Pratique des Hautes Études, Section des Sciences religieuses, « Judaïsme médiéval et moderne » (1977-2000)

Maria Cinta Mañé en el moment de l'entrega del guardó Ampliar imatge

La guardonada va ser Maria Cinta Mañé Mas, de l'Arxiu de la Ciutat de Barcelona. El guardó es va lliurar el dia 23 de novembre de 2015, a l'Aula Magna de la Ciutat de Barcelona, en el marc del V Congrés per a l'Estudi dels Jueus en Territoris de Llengua Catalana. La laudatio va anar a càrrec del Dr. J. Ramon Magdalena Nom de Déu, catedràtic del Departament de Filologia Hebrea. La Dra. Tessa Calders va presidir l'acte, acompanyada pel Dr. Manel Viader, vicerector de Política Docent i Lingüística i el Sr. Joan Roca, director del Museu d'Història de la Ciutat de Barcelona.