Saltar a continguts

Institut Privat d'Estudis Món Juïc

Navegació

Menú principal

Projecte de recerca

Logotips IRMU, IEMJ i Fundació Caixa Catalunya
Ampliar imatge
Catalogació dels fons jueus de l'Arxiu Diocesà de Barcelona
Regest i Base de dades
L'Institut Món Juïc va finalitzar al juny del 2008 un dels projectes de recerca previstos, la Catalogació dels fons jueus de l'Arxiu Diocesà de Barcelona, amb la col·laboració de la Fundació Caixa Catalunya i l'Institut Ramon Muntaner.
L'arxiu es composa de diversos fons documentals, encara inèdits per als investigadors del judaisme català, i que han aportat noves dades molt significatives.
El fons de l'Arxiu Diocesà de Barcelona gairebé no s'ha consultat per a investigar el nostre passat jueu, atesa la manca de l'estudi sistemàtic i aprofundit que és habitual trobar a diferents regests. Per bé que, alguns investigadors, com ara la doctora Anna Rich (La comunitat Jueva de Barcelona entre 1348 i 1391 a través de la documentació notarial, Barcelona, 1999), han referenciat documents del dit arxiu, per a estudiar-ne un tema concret, fins ara ningú no n'ha fet una recerca exhaustiva. És una tasca que vam iniciar mitjançant aquest projecte.
Els resultats, s'han publicat en forma de regest, que podeu consultar al fons de la nostra Biblioteca Virtual.

VALLS, E. (dir. i coord); ABELLA, G.; GÓMEZ, D.; JUANHUIX, M.; RINCÓN, N.; VIVES, V.; Regest dels documents de l'Arxiu Diocesà de Barcelona relatius als jueus. Barcelona: Institut Món Juïc; PPU, 2008.

Si desitgeu que us fem arribar un exemplar gratuit d'aquesta publicació us podeu adreçar al nostre mail o omplir el formulari de consulta.

Dels resultats publicats, i amb la voluntat de fer arribar aquesta informació al major nombre de persones interessades, n'hem elaborat una base de dades, consultable en els subapartats de "Catalogació dels fons jueus de l'Arxiu Diocesà de Barcelona" d'aquest web.

Per facilitar-ne la cerca, els documents han estat distribuits per segles i per grups d'anys. A més, incorporem les imatges de molts dels manuscrits que en el regest publicat no es vàren incloure.

També podeu accedir directament als primers documents de la base clicant el següent enllaç:
Detall en hebreu (
Ampliar imatge
VALLS (Coord. i dir); ABELLA; GÓMEZ; JUANHUIX; RINCÓN; VIVES. Regest dels documents de l'Arxiu Diocesà de Barcelona relatius als jueus.pdf Col·lecció Bet Genazim, 1