Saltar a continguts

Institut Privat d'Estudis Món Juïc

Navegació

Menú principal

Qui som i què fem

QUI SOM
Fa uns anys, un grup d'investigadors i professors de la Universitat de Barcelona vam veure la necessitat de dur a terme un congrés que versés sobre els estudis del judaisme català, de llarga tradició en aquesta universitat, però que havien quedat interromputs per la dictadura.

L'any 2001 es va fer real aquest propòsit, entre les ciutats de Barcelona i Girona, amb un gran èxit de participació i l'experiència es va repetir a l'octubre del 2004 entre Barcelona i Cervera. D'ambdós congressos se'n van publicar les actes.

Amb la idea de continuar divulgant aquesta part de la nostra història, cultura i pensament, es va crear l'Institut Privat d'Estudis Món Juïc, fruit de la unió de diversos professors i investigadors de la Universitat de Barcelona i altres entitats nacionals i internacionals. Tot i que partia d'una idea profundament desitjada, l'etapa de conceptualització, concreció i definició del projecte va ser llarga i feixuga fins a la seva definitiva constitució. L'Institut Privat d'Estudis Món Juïc es va constituir com a associació el gener del 2005.
RAÓ DE SER
Pensem que tots estudiosos requereixen l'aixopluc, econòmic i intel·lectual, que un institut d'estudis d'aquestes característiques pot aportar.

Però, a més, creiem que ha d'existir una institució, independent i amb el desig de potenciar l'estudi, la divulgació i la preservació de la cultura jueva en tots els territoris de llengua catalana i no només en una ciutat en concret. Volem crear un punt de referència no només pels estudiosos sinó també per tots els altres instituts, per totes les altres institucions, per les diverses associacions i fins i tot per les comunitats jueves del nostre àmbit geogràfic interessades en divulgar la seva cultura entre nosaltres, i que són imprescindibles per transmetre, cadascuna des de la seva perspectiva i orientació, la cultura jueva, perquè un sol organisme no pot fer una tasca tan complexa com és estudiar amb profunditat i difondre rigorosament el món del judaisme català.

Un institut amb la voluntat d'unir forces i ser el punt de trobada de la resta de centres per tal d'orientar, assessorar, enllaçar i marcar unes pautes d'estudi correctes i rigoroses però sempre consensuades per un grup d'experts i per la resta d'organismes, amb l'afany que sigui obert a noves idees, fresc i innovador.

És el nostre anhel que tots plegats puguem treballar de forma conjunta, perquè com és ben sabut la "unió fa la força".
Imatge de complement